Receptíky pro hladové studentíky

Úvod Hlavní chody Polévky Moučníky

Hlavní chody

Kuřecí maso v hořčicové omáčce

Ingregience

kuře
1 kg kuřecího masa, 2 větší cibule, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce hladké mouky, 200 g smetany ke šlehání, olej,
sůl, mletý pepř

Postup

Obě cibule nakrájíme nadrobno a necháme na rozpáleném oleji osmahnout dozlatova.
Přidáme na menší kousky nakrájené kuřecí maso, osolíme, opepříme, přidáme hořčici a ještě chvíli restujeme. Po osmahnutí zalijeme trochou vody, jen aby se maso nepřipeklo a necháme pod pokličkou dusit do měkka. Občas promícháme a kontrolujeme, jestli se voda nevyvařila (případně ji dolijeme).
Až je maso měkké, zalijeme smetanou, ve které si předem rozmícháme lžíci hladké mouky. Necháme za pravidelného míchání cca 5 minut povařit a pak už pouze dochutíme solí, případně ještě hořčicí.
Podáváme s vařenými bramborami nebo rýží.

Těstoviny s kečupovou omáčkou

Ingredience

Těstoviny s kečupovou omáčkou
1 kg mletého masa, 1 cibule, 2 mrkve, 1/3 celeru, kečup, olej, sůl, mletý pepř, kousek zeleninového bujonu

Postup

Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme na rozpáleném oleji osmahnout dozlatova.
Přidáme nastrouhanou mrkev a kousek celeru, pak mleté maso a celou směs promícháme, osolíme, opepříme a přidáme trochu kečupu. Přilijeme trochu vody, jen aby se maso nepřipeklo a necháme vařit, dokud nezměkne zelenina. Občas promícháme a kontrolujeme, jestli se voda nevyvařila (případně ji dolijeme nebo přidáme kečup).
Dochutit můžeme trochou podravky nebo kouskem zeleninového bujonu.
Podáváme s jakýmkoliv druhem těstovin.

Lasagne zapečené s masem a bešamelem

Ingredience

Masová směs: 500 g mletého masa, cca 12 lasagní, 1 cibule, 1 plechovka krájených rajčat, olej, sůl, oregano,
3 stroužky česneku, mletý pepř, tymián
lasagne
Bešamel: 50 g másla, cca 650 ml mléka, 3 lžíce hladké mouky, 200 g tvrdého sýra

Postup

Cibuli nakrájíme nadrobno a spolu s rozmačkaným česnekem necháme na rozpáleném oleji osmahnout. Když je cibule osmažená dozlatova, přidáme maso a za stálého míchání necháme zhnědnout. Maso osolíme, okořeníme a přidáme rajčata i s nálevem. Směs promícháme a necháme dusit do změknutí masa.
Mezitím si připravíme bešamel. Nechámé rozpustit máslo, přisypeme mouku a usmažíme jíšku. Zalijeme mlékem, důkladně rozmícháme, abychom se zabavili hrudek a uvaříme řídkou kaši. Nastrouháme sýr, cca 1/3 přisypeme do kaše a mícháme dokud se nerozpustí. Poté dochutíme solí a pepřem. Začneme vrstvit do pekáče: tenká vrstva bešamelu, lasagne, maso, tenká vrstva bešamelu, lasagne....Poslední vrstvou bude bešamel, který posypeme zbylými 2/3 sýra.
Pekáč zaklopíme poklicí a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C na 30 minut.
Po uplynutí půl hodiny lasagne odkryjeme a cca 15 minut pečeme do mírného zezlátnutí povrchu.

Špenátové tortilly

tortilly

Ingredience

1 kg kuřecího masa, 1 cibule, čerstvý špenát (množství dle chuti), 200 g smetany ke šlehání, 1 lžíce hladké mouky, olej, sůl, mletý pepř, tortilly

Postup

Na horkém oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso. Až se zatáhne, přidáme sůl a pepř.
Zalijeme trochou vody a za občasného míchání necháme maso změknout. Poté přidáme nakrájený špenát a zalijeme smetanou, ve které jsme si rozmíchali zarovnanou lžíci hladké mouky.
Necháme projít varem (cca 5 minut). Poté dochutíme a naplníme do tortill.